|  Tenerife  |  Éghajlat  |  Fesztiválok  |  Történelem  |  Látnivalók  |  Gasztronómia  |  A part  |  Galéria  |  Térkép  |

 

 

 
 
 
Látnivalók

Santa Cruz a Kanári-szigetek nyugati tartományának fővárosa, amihez hozzátartozik La Gomera, La Palma és El Hierro szigete. A forgalmas modern városban a sziget lakosságának egyharmada él.

Santa Cruz történelmi központja
Plaza de Espana

A városnéző túrák kiinduló pontja és egyben a város központi tere is Plaza de Espana. A régi San Cristóbal vár helyén alakították ki az 1940-es években, a  napjainkban viszonylag új teret. A tér számos fesztivál helyszíne. A fasiszta időkre emlékeztet a téren álló Polgárháborús emlékmű, az 1936-39-es polgárháború áldozatainak tiszteletére.
Plaza de Espana (foto : Flickr by maduroman)

Palico Insular és a Correos

A tértől délnyugati irányban áll az óratornyáról ismert Palico Insular. Itt tartja üléseinek jelentős részét a kormány. Földszintjén található az Idegenforgalmi Iroda, ahol hasznos információkhoz lehet jutni. Az épület előcsarnokában látható a sziget kicsinyített modellje.
A másik meghatározó épület a Correos vagy posta.
Kilátás az El Corte Ingles-ről (foto : Flickr by hoisini_derek)

Plaza de la Candelaria

Tenerife leglátványosabb tere a  Plaza de la Candelaria. A tér közepén áll a carrerai márvány emlékmű, a Triunfo de la Candelria, ami egy genovai szobrász alkotása. Az emlékmű tetején fedezhető fel a város védőszentje, Candelaria Madonna bal kezében egy gyertyával, jobban pedig egy babával. Négy guancho főnök tartja a keskeny obeliszket, ezzel szimbolizálva a kereszténység felvételét.
A teret meghatározó épületek, a Palacio de Carta 1752-ből, napjainkban bankként működik és a Casino de Tenerife, amely egy exkluzív férfi klubnak ad helyet.
Plaza de la Iglesia (foto : Flickr by gpjt)

A városközponttól északra
García Sanabria Park

Ideális hely a város nyüzsgése elől a García Sanabria Park-ba megpihenni. A parkban több gyönyörű szökőkút, sétányok és különleges növényvilág fedezhető fel, mivel egyben botanikus kertként tartják számon. Az 1973-as utcai szoborkiállításból különféle érdekes szobrok maradtak itt. Közülük többet is láthatunk a Rambla menté, mint például a Henry Moore A harcos szobrát.

Fuente de la Plaza Weyler
(foto : Flickr by Mataparda)


Calle Castillo
(foto : Flickr by Mataparda)

Almeyda Hadtörténeti Múzeum


A Rambla és az Avenida Anagat kereszteződésénél találjuk az Almeyda Hadtörténeti Múzeumot, ahová ingyenesen a belépés. A 19. században a múzeum épülete laktanyaként szolgált, majd itt rendezték be hadtörténeti múzeumot. A kiállítás két fő látványossága van, az egyik Franco tábornokkal kapcsolatos, aki négy hónapot töltött Tenerifén mielőtt még a Spanyol Polgárháborúba indult volna, a másik pedig Nelson sikertelen támadása Santa Cruz ellen 1797-ben, aminek emlékeit őrzi az El Tigre nevű ágyú. Ennek az ágyúnak a lövése találta el Nelson jobb karját, amit amputálni kellett. Érdemes még megnézni a múzeum területén található gyönyörű kutat.
Teatro Guimerá (foto : Flickr by Mataparda)


 A városközponttól délre
Teatro Guimerá

Tenerife Szimfonikus Zenekarának ad otthont a Teatro Guimerá, illetve a színházi, opera és balett előadásokat is tartanak benne. Nevét a Tenerifén született drámaíróról Angel Guineráról kapta. 1849-ben alapították a színházat egy régi dominikánus kolostor helyén. Külső részén érdekes szobrok láthatóak színházi maszkban, melyek egyedisége az optikai effektusok.Auditórium (foto : Flickr by Joachim S.Müller)

Miasszonyunk Fogantatása-templom

A száraz folyómedren túl találjuk a Miasszonyunk Fogantatása-templomot, aminek mór stílusú tornya messziről is kitűnik. A négyszögletű kistornya kilátóként szolgált, innen figyelték a kalózok közeledését. Az eredeti épület 1502-ben készült el, majd az 1562-es tűzvészben leéget és a 17-18. század folyamán állították helyre. A különálló torony meglehetősen eltér a templom megjelenésétől, a belső gazdagon díszített és a robosztus oszlopai, a vulkáni kő és a kazettás portugál mennyezet ellentétes érzést kelt. A templom hagyományos öthajósként épült és sűrűn díszített kanári fából faragott kórust kapott. Az oltár bal oldalán találjuk a Szent Szív kápolnát, amelyben a Szent Kereszt látható, amit Alonso Fernández  de Lugo hozott, amikor először a szigetre lépett. Jobbra pedig a Carta-kápolna áll.Miasszonyunk Fogantatása-templom (foto : Flickr by el_floz)

Természettudományi Múzeum

A múzeum 1997-ben nyitott meg kapuit az egykori városi kórház helyén. A kiállítás részét képezi Tenerife növény- és állatvilágának átfogó gyűjteménye, illetve a turisták által kedvelt a guanchok művészetét és régészeti bemutató tárlat. Több mint 1000 lékelt lyukú koponya tekinthető meg, amiről a guanchók jól ismertek voltak. Egy férfi és egy nő múmia is a kiállítás része, valamint információval szolgálnak a mumifikálás folyamatáról.


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Tenerife